19. astronomska noč na Prevorju

V soboto, 3. 7. 2021, smo člani Astronomskega društva Kosci Šentjur in Kulturnega društva Prevorje v sklopu Šentjurskega poletja, katerega glavni pokrovitelj je Občina Šentjur, na astronomski opazovalnici Prevorje organizirali že tradicionalno 19. astronomsko noč.
Kljub slabši vremenski napovedi se je vabilu na dogodek odzvalo veliko število vedoželjnih ljudi, ki so najprej prisluhnili strokovnemu predavanju o razvoju in nalogah največjih vesoljskih teleskopov. Ti ne domujejo na Zemlji, temveč vesolje opazujejo iznad moteče Zemljine atmosfere in so tako zaslužni za mnoga izmed najpomembnejših astronomskih odkritij zadnjih desetletij, od podatkov o razvoju zgodnjega vesolja do natančnih dokazov za teorijo velikega poka.
Po predavanju so si obiskovalci ogledali notranjost observatorija in spoznali, kako v njem potekajo astronomska opazovanja.  Opazovanje neba izpred observatorija je letos žal onemogočila gosta oblačna zavesa, ki je vztrajala do zgodnjih jutranjih ur. Kljub temu je druženje ob pogovorih o astronomiji trajalo pozno v noč, ob koncu večera pa smo obiskovalce povabili na jubilejno 20. astronomsko noč, ki jo bomo člani kulturnega in astronomskega društva s še posebno skrbjo organizirali prihodnje leto.
Zapisala: Urška Andrenšek

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za 19. astronomska noč na Prevorju

19. astronomska noč na Prevorju

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za 19. astronomska noč na Prevorju

Državno tekmovanje iz astronomije 2021

V soboto, 22. 5. 2021, je potekalo državno tekmovanje iz astronomije za Dominkovo priznanje. Organizirano je bilo v Murski Soboti. Mentorja tekmovalcem sta člana Astronomskega društva Kosci Šentjur.

Zlato priznanje sta usvojila dva učenca:

  • Luc Grosek, OŠ Blaža Kocena Ponikva, 7. razred, mentor Roman Ocvirk, prof. fizike
  • Domen Halužan, OŠ Hruševec Šentjur, 8. razred, mentorica Marica Kamplet prof. matematike in fizike

Srebrno priznanje je usvojil:

  • Luka Jug, OŠ Hruševec Šentjur, 8. razred, mentorica Marica Kamplet prof. matematike in fizike

Tekmovalcem in mentorjema čestitamo!

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Državno tekmovanje iz astronomije 2021

Zadnji pozdravi zimskih ozvezdij

Kljub zadnji ohladitvi s snegom in pozebami pridelkov je leto prešlo v pomlad in prav tako nočno nebo. Zdaj je še zadnja priložnost, da si ogledamo zimska ozvezdja kmalu po Sončevim zaidom. Med njimi je seveda znameniti Orion, katerega pas tvorijo tri zvezde, po katerih se imenuje naše društvo – Kosci. V sledečem timelapsu, poleg zimskih ozvezdij, spremljamo zahajanje zimskega dela Rimske ceste, tu in tam prileti kakšen satelit. A najbolj znamenit pojav je na desni strani v Biku, pod Plejadami. To je zodiaška svetloba, ki je astronomski pojav značilen za temno nebo. Gre za sipano svetlobo Sonca na medplanetarnem prahu, o čemer razlaga slovenska wikipedija: https://sl.wikipedia.org/wiki/Zodiakalna_svetloba

18 fotografij pri 10 mm (Canon EOS 750D , objektiv Canon 10-18), ISO 3200, f/4.5, 4 min ekspozicije, posnel na Čreti nad Vranskim in obdelal Krištof Skok.

Objavljeno v Opazovanja | Komentarji so izklopljeni za Zadnji pozdravi zimskih ozvezdij

Meglici M27 in Trifid ter galaksija M33

20. 8. 2020 sva z Romanom dobro izkoristila jasno poletno noč in posnela nekaj zanimivosti poletnega neba.

Na prvi sliki imamo meglico M20, znano kot meglica Trifid, ki se nahaja v Strelcu. Strokovno gledano je to območje H II (H kot oznaka za vodik in rimska dve), torej oblak ioniziranega medzvezdnega vodika. Je nenavadna kombinacija razsute kopice, emisijske meglice (spodnji rdeči del), refleksijske meglice (zgornji modri del) in temne meglice (očitni temni prameni).

Na drugi sliki je M27 ali meglica Ročka, ki prebiva v ozvezdju Lisička, tik zraven markantejšega Laboda. Gre za prvo odkrito planetarno meglico. Na koncu je še znamenita Galaksija v Trikotniku ali M33. Poleg Andromedine galaksije je to ena največjih galaksij na nebu in zato je privlačna tarča za fotografe s teleobjektivi ali teleskopi krajših gorišč ter vizualne opazovalce z daljnogledi. Na zelo temnem nebu jo celo zaslutimo s prostim očesom, brez optične pomoči.

M20 ali meglica Trifid. SW Esprit 100 ED, 18 x 3 min,
posnela Roman Ocvirk in Krištof Skok, obdelava Friderik Madarasi.
M27 ali meglica Ročka. SW Esprit 100 ED, 18 x 3 min, posnela Roman Ocvirk in Krištof Skok, obdelava Krištof Skok.
Galaksija M33. SW Esprit 100 ED, 22 x 5 min, posnela Roman Ocvirk in Krištof Skok, obdelava Krištof Skok.
Objavljeno v Opazovanja | Komentarji so izklopljeni za Meglici M27 in Trifid ter galaksija M33

Meglica Tančica

Na 18. astronomski noči na Prevorju, ki je bila tudi letos uspešno izvedena in dobro obiskana (slike http://kosci.splet.arnes.si/galerije-2/javna-opazovanja/) smo na observatoriju z novim teleskopom posneli del meglice Tančica, ki ima kataloško oznako NGC6995. Gre za oblake ioniziranega plina, ki je ostal od davne eksplozije supernove. Posneto z Skywatcher Esprit 100ED, kamero SBIG STF8300C, 20 x 3 min, posnel in obdelal Krištof Skok.

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Meglica Tančica

18. ASTRONOMSKA NOČ NA PREVORJU

Objavljeno v Novice | Komentarji so izklopljeni za 18. ASTRONOMSKA NOČ NA PREVORJU

Nov teleskop & Trojček v Levu

21. 2. 2020 smo člani društva spremenili skupinski prostor v delavnico. Namreč pripravili in montirali smo nov teleskop Skywatcher Esprit 100 ED. Gre za tripletni apokromat namenjen fotografiranju večjih vidnih polj. Uporablja se v kombinaciji s flattenerjem (v prostem prevodu izravnalec polja), ki poskrbi, da je goriščna ravnina ravna in da so zvezde okrogle in brez artefaktov zaradi optičnih napak na celotni fotografiji. Zatem smo za krstno (first light) sliko posneli Trojček v Levu (ang. Leo Triplet), ki je skupina treh galaksij – M65, M66 in NGC3628. Posneli smo 8 5-minutnih slik (lightov) ter 4 darke, 10 flatov in 10 biasov. Končno obdelano barvno fotografijo in črnobelo z oznakami in povečanimi galaksijami si lahko ogledate spodaj.

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Nov teleskop & Trojček v Levu

SREČNO NOVO LETO 2020

Dragi astronomi,
Veliko jasnih noči in sončnih dni v letu 2020.

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za SREČNO NOVO LETO 2020

Opazovanje prehoda Merkurja preko Sonca

Zaradi slabega vremena prireditev odpade.

Vabimo vas, da se nam pridružite čez 13 let, to je 13. novembra 2032!

 

Ne zamudite prehoda Merkurja preko Sonca. Naslednji prehod bo 13. novembra 2032.

Objavljeno v Nerazvrščeno | Komentarji so izklopljeni za Opazovanje prehoda Merkurja preko Sonca