19. astronomska noč na Prevorju

V soboto, 3. 7. 2021, smo člani Astronomskega društva Kosci Šentjur in Kulturnega društva Prevorje v sklopu Šentjurskega poletja, katerega glavni pokrovitelj je Občina Šentjur, na astronomski opazovalnici Prevorje organizirali že tradicionalno 19. astronomsko noč.
Kljub slabši vremenski napovedi se je vabilu na dogodek odzvalo veliko število vedoželjnih ljudi, ki so najprej prisluhnili strokovnemu predavanju o razvoju in nalogah največjih vesoljskih teleskopov. Ti ne domujejo na Zemlji, temveč vesolje opazujejo iznad moteče Zemljine atmosfere in so tako zaslužni za mnoga izmed najpomembnejših astronomskih odkritij zadnjih desetletij, od podatkov o razvoju zgodnjega vesolja do natančnih dokazov za teorijo velikega poka.
Po predavanju so si obiskovalci ogledali notranjost observatorija in spoznali, kako v njem potekajo astronomska opazovanja.  Opazovanje neba izpred observatorija je letos žal onemogočila gosta oblačna zavesa, ki je vztrajala do zgodnjih jutranjih ur. Kljub temu je druženje ob pogovorih o astronomiji trajalo pozno v noč, ob koncu večera pa smo obiskovalce povabili na jubilejno 20. astronomsko noč, ki jo bomo člani kulturnega in astronomskega društva s še posebno skrbjo organizirali prihodnje leto.
Zapisala: Urška Andrenšek

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.