Postavitev nove astronomske opazovalnice

V astronomski kupoli na POŠ Prevorje smo v  letu 2019 nadomestili star teleskop Mead z novim, zmogljivejšim teleskopom Esprit ED100, ki ga sedaj uporabljamo za astrofotografijo.
Star teleskop Mead je nadvse primeren za vizualno opazovanje in bi bilo škoda, da bi ležal neizkoriščen. Odločili smo se, da mu damo nov dom na prostoru ob spodnjem parkirišču pred podružnično šolo. Naš načrt je zahteven in ga želimo izpeljati v dveh letih. Letošnjo leto smo za brunarico dimenzije 241 x 205 cm, pripravili temelje in jo sestavili v pokritem prostoru pod POŠ Prevorje. V naslednjem letu jo bomo prestavili pred šolo in jo preuredili v astronomsko opazovalnico.

V letu 2022, na jubilejni 20. astronomski noči na Prevorju želimo novo astronomsko opazovalnico predati namenu.  

Našo novo pridobitev bodo lahko uporabljali učenci in dijaki občine Šentjur pri svojem raziskovalnem delu in bo služila za popularizacijo astronomije med našimi občani na dogodkih v organizaciji raznih organizacij in društev občine Šentjur. Lokacija astronomske opazovalnice, ob parkirišču POŠ Prevorje bo zelo atraktivna tudi za vse prebivalce in obiskovalce Prevorja. Prepričani smo, da bo veliko v uporabi in bo omogočila širši javnosti poglede v skrivnostno vesolje.

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.